Tonometrie

Determinarea presiunii intraoculare – tonometria

 

Masurarea tensiunii oculare, cu precadere la persoanele trecute de 35 de ani sau la persoanele cu antecedente familiale de glaucom, la cele cu aspect particular al papilei nervului optic. Masuratoarea se poate face prin metoda non-contact (tensiunea oculara se masoara cu ajutorul unui jet de aer, fara sa se atinga ochiul) Masurarea tensiunii oculare permite depistarea glaucomului, afectiune care poate duce la orbire.

Determinarea presiunii intraoculare este o etapă importantă în diagnosticarea şi monitorizarea glaucomului. Deși în majoritatea cazurilor o presiune crescută constant poate indica existența glaucomului, există persoane care nu dezvoltă niciodată glaucom chiar cu aceste valori crescute. De asemenea sunt pacienți care prezintă valori tensionale normale, dezvoltând totuși glaucom cu “tensiune normală” sau glaucom cu “tensiune joasă”.

Valori crescute mai pot fi întalnite în patologii tumorale și uveite.

Valorile normale sunt cuprinse între 10 și 21 mmHg, cu un maxim dimineața și un minim către seară.

Valorile crescute peste 22 mmHG sunt definite ca hipertensiune intraoculară. Netratată, hipertensiunea intraoculară duce la afectarea nervului optic, cu pierderea progresivă a acuității vizuale, a câmpului vizual și în final poate conduce la orbire.

Riscul de hipertensiunea oculară crește odată cu vârsta, deoarece poate apărea o perturbare a mecanismelor de eliminare a umorii apoase. De asemeni este indicat să controlați presiunea intraoculară dacă aveți rude de gradul 1 care suferă de glaucom sau vă știți cu hipertensiune arterială.

Alte servicii
PROGRAMARE

Programează-te online