Tonometrie

Determinarea presiunii intraoculare ÔÇô tonometria

 

Masurarea tensiunii oculare, cu precadere la persoanele trecute de 35 de ani sau la persoanele cu antecedente familiale de glaucom, la cele cu aspect particular al papilei nervului optic. Masuratoarea se poate face prin metoda non-contact (tensiunea oculara se masoara cu ajutorul unui jet de aer, fara sa se atinga ochiul) Masurarea tensiunii oculare permite depistarea glaucomului, afectiune care poate duce la orbire.

Determinarea presiunii intraoculare este o etap─â important─â ├«n diagnosticarea ┼či monitorizarea glaucomului. De╚Öi ├«n majoritatea cazurilor o presiune crescut─â constant poate indica existen╚Ťa glaucomului, exist─â persoane care nu dezvolt─â niciodat─â glaucom chiar cu aceste valori crescute. De asemenea sunt pacien╚Ťi care prezint─â valori tensionale normale, dezvolt├ónd totu╚Öi glaucom cu ÔÇťtensiune normal─âÔÇŁ sau glaucom cu ÔÇťtensiune joas─âÔÇŁ.

Valori crescute mai pot fi întalnite în patologii tumorale și uveite.

Valorile normale sunt cuprinse ├«ntre 10 ╚Öi 21 mmHg, cu un maxim diminea╚Ťa ╚Öi un minim c─âtre sear─â.

Valorile crescute peste 22 mmHG sunt definite caÔÇ»hipertensiune intraocular─â.ÔÇ»Netratat─â, hipertensiunea intraocular─â duce la afectarea nervului optic, cu pierderea progresiv─â a acuit─â╚Ťii vizuale, a c├ómpului vizual ╚Öi ├«n final poate conduce la orbire.

Riscul de hipertensiunea ocular─â cre╚Öte odat─â cu v├órsta, deoarece poate ap─ârea o perturbare a mecanismelor de eliminare a umorii apoase. De asemeni este indicat s─â controla╚Ťi presiunea intraocular─â dac─â ave╚Ťi rude de gradul 1 care sufer─â de glaucom sau v─â ╚Öti╚Ťi cu hipertensiune arterial─â.

Alte servicii
PROGRAMARE

Programeaz─â-te online