Retinopatia diabetica

Retinopatia diabetică este o afecțiune care apare ca urmare a deteriorării vaselor de sânge ale retinei la persoanele care suferă de diabet.

Retinopatia diabetică se poate dezvolta dacă aveți diabet zaharat tip 1 sau 2 și o istorie îndelungată a nivelurilor necontrolate de zahăr din sânge.

Retinopatia diabetică netratată este una dintre cele mai frecvente cauze ale orbirii. Este, de asemenea, cea mai frecventă boală oculară la persoanele cu diabet zaharat.

SIMPTOME

Este neobișnuit să aveți simptome în primele etape ale acestei afecțiuni. Simptomele retinopatiei diabetice nu apar adesea până când nu apare o deteriorare majoră a ochiului.
Când apar simptomele, acestea sunt cele mai frecvent observate în ambii ochi și pot include:

  • vedeţi pete întunecate
  • dificultăți de a vedea noaptea
  • vedere neclară
  • pierderea vederii
  • dificultate de a distinge culorile

TRATAMENT

Opțiunile de tratament sunt limitate pentru persoanele care au retinopatie diabetică precoce. Medicul dumneavoastră poate dori să efectueze examene periodice pentru a monitoriza sănătatea ochilor în cazul în care tratamentul devine necesar. Un endocrinolog poate ajuta la încetinirea progresiei retinopatiei ajutându-vă să vă gestionați în mod optim diabetul.

În retinopatia diabetică avansată, tratamentul depinde de tipul și severitatea retinopatiei.
Operația de fotocoagulare poate preveni pierderea vederii. Acest tip de chirurgie utilizează un laser pentru a controla sau a opri scurgerea vaselor de sânge.