Tipuri de lentile in functie de utilizare
In alegerea ochelarilor de vedere este important sa tii cont de problema ochiului si de modalitatea de corectare. Dupa controlul oftalmologic/optometric, specialistii iti vor recomanda tipurile de lentile care se potrivesc cu necesitatile si dorintele tale.
- Lentile monofocale
Acestea au un punct focal si pot corecta doar un singur defect de vedere. Lentilele monofocale sferice sunt potrivite persoanelor care au fie miopie (nu vad clar la distanta), fie hipermetropie (vederea de aproape este afectata). Lentilele cilindrice sunt recomandate celor cu astigmatism.
- Lentile bifocale
Imbina doua tipuri de lentile, care permit formarea unei imagini clare atat de aproape, cat si la distanta. Acest tip de lentila este recomandat persoanelor care sufera de doua afectiuni oculare, astfel incat sa nu fie nevoite sa alterneze intre doua perechi de ochelari.
- Lentile progresive
Lentilele progresive permit trecerea usoara, uniforma, intre vederea la distanta, cea intermediara si cea de apropiere. Sunt recomandate in corectarea miopiei, hipermetropiei si presbiopiei (o afectiune care apare odata cu inaintarea in varsta si determina scaderea acuitatii vizuale).
Spre deosebire de lentilele bifocale, nu au linii de demarcatie pe suprafata lor. Acest fapt faciliteaza o tranzitie lina intre punctele focale si o vedere confortabila.
- Lentile progresive de interior – Office
Acest tip de lentila este destinat persoanelor care lucreaza la birou sau in interior. Deoarece asigura vederea clara pentru apropiere si pentru distanta intermediara, ochelarii nu pot fi purtati si la exterior, pe strada.
DP/DIP – Distanta pupilara sau distanta interpupilara
Distanta pupilara sau distanta interpupilara, este distanta masurata in milimetri dintre centrul pupilelor ale ochilor si este utilizata in prescriptia ochelarilor. Dar de ce este atat de necesara aceasta valoare? Raspunsul este simplu, deoarece pozitionarea lentilelor corect in functie de centrul pupilei este vitala pentru a obtine rezultate optime in corectarea vederii sau pentru imbunatatirea calitatii vizuale. Nu in ultimul rand distanta pupilara poate fi necesara si pentru binocluri, instrument ce trebuie adaptat in functie de distanta interpupilara a utilizatorului.
Pentru a comanda o pereche de ochelari de vedere, sau de soare este bine sa cunosteti si sa inaintati furnizorului aceasta valoare, in special daca produsul este conceput la comanda. Fara a specifica distanta pupilara, riscati ca produsul comandat sa nu corespunda vederii dvs, sa fie prea mare sau prea mic dar chiar daca se potriveste din punct de vedere estetic, este posibil ca corectarea sau protejarea ochilor sa nu se efectueze corespunzator.
Lentilele pot fi produse din diferite materiale, fiecare material avand un anume indice de refractie (indice care masoara cat de repede trece lumina prin acel material).
Materialul (plasticul) din care sunt confectionate lentilele determina grosimea acestora.
Iata in poza de mai jos o comparatie intre grosimile unor lentile din materiale cu indici de refractie diferiti, dar cu aceleasi dioptrii si diametru.
Vedem ca pe masura ce creste indicele de refractie, lentilele sunt mai subtiri la aceleasi dioptrii.
Se mai spune (destul de des) ca lentilele sunt subtiate – nu le subtiaza nimeni!
E vorba de o caracteristica de material si nu de prelucrare. Asadar, daca doriti lentile mai subtiri, alegeti un material cu un indice de refractie mai mare.
Iata si o comparatie a materialelor din punct de vedere al caracteristicilor tehnice:
Ca recomandare, ar fi de folosit:
- indice 1.5 – dioptrii pana la +/-2
- indice 1.53 – dioptrii pana la +/-3 – pentru copii sau sportivi (foarte rezistente la spargere sau crapare) – pentru rame pe fir sau surub/capse
- indice 1.59 – dioptrii pana la +/-3 – pentru copii sau sportivi (foarte rezistente la spargere sau crapare) – pentru rame pe fir sau surub/capse
- indice 1.6 – dioptrii pana la +/-6 – pentru rame pe fir sau surub/capse
- indice 1.67 – dioptrii pana la +/-8 – pentru rame pe fir sau surub/capse
- indice 1.74 – dioptrii peste +/-8
LUMINA ALBASTRA
Lumina albastra este acea parte din radiatia luminoasa, incadrata in spectrul vizibil, ce are valori intre 380 si 500 nm. Principala sursa de “Lumina Albastra” o reprezinta “Soarele”, dar ea se gaseste si in mediile artificiale de iluminat (becuri cu halogen, becuri led, etc) sau in numeroase dispozitive electronice (tablete, smart-phonuri, televizoare, etc).
EFECTELE LUMINII ALBASTRE
Utilizarea frecventa a dipozitivelor electronice creste nivelul de expunere al ochilor la lumina albastra. Aceasta poate produce dereglari de sanatate ale intregului organism, modificarea ritmului circadian si modificari la nivelul retinei – degenerescenta maculara (DMLV). Cea mai pregnanta afectiune este “lipsa somnului”, ce tinde sa devina cronica in intreaga lume.
- ESSILOR (Franta)
Info: Raport caliate/preț ★★★★★/$$$$$ – https://global.essilor.com/ro/
- AVVERO (Iasi-Romania) – Recomandarea OPTI TREND
Info: Raport caliate/preț ★★★★/$$$ – https://avvero.ro
- ITAL•LENTI (Italia) Raport caliate/preț ★★★★/$$$$
Info: Raport caliate/preț ★★★★/$$$$ – https://itallenti.ro
- ZEISS (Aalen-Germania)
Info: Raport caliate/preț ★★★★/$$$$ – https://www.zeiss.ro/vision-care/home.html
- Rhein (Prahova-Romania)
Info: Raport caliate/preț ★★★/$$$ – https://www.rhein-vision.com/home/
- Hoya (Japonia – Fabrica din Ungaria)
Info: Raport caliate/preț ★★★★/$$$$ – https://www.hoyavision.com/ro/
CELE MAI BUNE PERFORMANŢE ÎN ORICE CONDIŢII DE PURTARE
Rezultatul anilor de cercetări și studii elaborate, transformă TransitionsTM Signature® GEN 8TM în prima lentilă fotocromatică inteligentă la lumină cu o tehnologie bazată pe elemente nanocompozite care amplifică performanţele și oferă vedere optimă, confort și protecţie pe tot parcursul zilei.
Datele dumneavoastra de contact vor fi folosite exclusiv pentru transmiterea acestei oferte unice. Nu vom transmite datele dumneavoastra catre terti si nu vor fi folosite in campaniile urmatoare.
Echipa Optitrend