Glaucomul este o boala, care de cele mai multe ori nu prezinta niciun semn bolnavului, astfel ca in momentul in care bolnavul constata sau constientizeaza o inrautatire a vederii, de cele mai multe ori este prea tarziu. Orice pierdere a vederii care s-a produs pana in momentul diagnosticului si al inceperii tratamentului este ireversibila.
Cauzele glaucomului nu se cunosc exact, insa printre factorii de risc putem mentiona: varsta (frecvent peste 45-50 ani), ereditatea, miopia, rasa neagra, raport c/d al papilei nervului optic crescut sau asimetric.
Cum glaucomul nu prezinta simptome, singurul mod de a descoperi aceasta afectiune din timp este de a efectua controale periodice si investigatii specifice la medicul oftalmolog. Datorita evolutiei tehnologice avem la dispozitie diverse echipamente si metode moderne de a diagnostica din vreme glaucomul.
Din fericire, in zilele noastre exista metode eficiente de diagnosticare, la timp, a glaucomului, cu conditia ca fiecare persoana care are peste 40 de ani sa mearga la oftalmolog periodic si sa efectueze investigatii ca: masurarea presiunii intraoculare, examinarea fundului de ochi