Cataracta

Cataracta este o afectiune oftalmologica data de opacifierea cristalinului ce determina scaderea progresiva a vderii. Cataracta poate fi congenitala, traumatica, metabolica sau dobandita(data de varsta). Cataracta poate fi motivul pentru care culoriile devin sterse, obictele nu mai sunt clar percepute sau ochelarii nu mai sunt eficienti.Datorita scaderii progresive a vederii sau incetosarea acestei, pacientul este nemultumit de vederea sa si incearca in zadar schimbarea ochelarilor.

Cataracta se diagnosticheaza usor prin prezentarea la un consult oftalmologic de rutina, prin examinarea de catre oftalmolog a polului anterior ocular cu biomicroscopul. Odata diagnosticata cataracta, se pot utiliza si alte teste pentru a estima gradul de avansare a bolii: acuitatea vizuala, sensibilitatea la contrast, vederea de noapte, vederea color etc. De asemenea, trebuie efectuate si alte examinari oftalmologice pentru a depista eventuale boli (glaucomul, degenerescenta maculara etc.)

CAUZE

Inaintarea in varsta reprezinta cea mai importanta cauza de aparitie a cataractei. Medicamentele (ex.:cortizonul), mediile toxice, bolile sistemice (ex.:diabet), traumatismele, expunerea la raze ultraviolete si nu in ultimul rand ereditatea sunt factori ce pot influenta sau determina aparitia cataractei.

TRATAMENT CATARACTA

Singurul tratament al cataractei este indepartarea cristalinului natural opacifiat si inlocuirea lui cu un cristalin artificial.